Q&A în timp de criză

Ultimele săptămâni au fost caracterizate de o volatilitate ridicată pe piețele financiare la nivel global ca urmare a măsurilor luate de autorități pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

 

Este o situație nemaiîntalnită astfel încât îngrijorarea este normală. Însă economia va merge înainte și această criză își va găsi un sfârșit precum toate celelalte dinaintea ei.

 

Este o perioadă în care deciziile se iau mai degrabă sentimental decât rațional, din impuls și ne dorim să rămânem aproape de voi pentru a vă răspunde la întrebări.

 

Venim către voi cu răspunsuri la o serie de întrebări la care credem ca v-ați gândit sau care ne-au fost adresate de investitori în această perioadă, asigurandu-vă de întreaga noastră disponibilitate pentru orice nelămuriri ce pot să apară.

1
De ce fluctuează prețurile fondurilor de obligațiuni și instrumente cu venit fix?
+

Fondurile de investiții reprezintă un “vehicul” investițional care permite investitorilor să facă investiții împreună, plasând resursele bănești în instrumente financiare.

 

Fluctuația prețului valorii unei unități de fond reprezintă  rezultatul evoluțiilor tuturor instrumentelor financiare în care acesta investește.

 

De exemplu, BRD Simfonia, este un fond de investiții care investește predominant în obligațiuni și instrumente cu venit fix și nu are în portofoliu acțiuni sau mărfuri.

 

Mai jos, un sumar al portofoliului de instrumente financiare în care acesta investește, valabil la data de 16.03.2020.

 

 

Sursa: Extras din Buletinul lunar al FDI BRD Simfonia publicat în martie 2020

 

În graficul următor, regăsiți în scop comparativ evoluția prețului (valorii unitare a activului net) BRD Simfonia în comparație cu evoluția prețului mai multor titluri de stat, precum și a unui indice al obligațiunilor corporative*.

 

După cum se poate observa în graficul următor, evoluția valorii unității de fond a BRD Simfonia este o reflecție bună a evoluției prețului acestora.

 

Față de un singur instrument financiar, un fond de investiții are avantajul diversificării: BRD Simfonia investește într-un întreg portofoliu de titluri de stat, precum și alte instrumente financiare și astfel oferă o stabilitate mai mare în timp comparativ cu investițiile în active individuale.

 

Acest lucru se poate observa foarte bine în graficul următor care prezintă evoluția BRD Simfonia în comparatie cu evoluția a trei titluri de stat cu maturități diferite, precum și a unui indice de obligațiuni corporative.

 

 

*sursa: Bloomberg. Pentru indicile de obligațiuni corporative s-a folosit “Bloomberg Pan-European Aggregate Corp 3 – 5 Years Total Return”

 

2
De ce fluctuează prețurile la titlurile de stat? Nu sunt garantate de statul Român?
+

Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, emite titluri de stat și garantează răscumpărarea integrală a acestora la scadență.

 

Această precizare (la scadență) este deosebit de importantă pentru a înțelege cum funcționează un titlu de stat, și în general instrumentele cu venit fix.

 

Între data emisiunii și data scadenței, titlurile de stat se tranzacționează pe piața secundară la prețuri determinate de cererea și oferta din piață.

 

Prețul de tranzacționare poate fi influențat de cererea/oferta participanților, de percepția acestora asupra riscului statului Român, de așteptările privind inflația, precum și multi alți factori.

 

De exemplu, mai jos se regășeste evoluția unui titlu de stat cu maturitatea de cinci ani, emis de Ministerul Finanțelor Publice în martie 2010, denominat în EUR.

 

Acesta a fost emis la un preț de 99.25 și un cupon de 5.0%. La scurt timp după emiterea acestuia, Europa s-a confruntat cu o perioadă de turbulențe economice, datorată unei crize izbucnite în Grecia.

 

Acest episod a făcut ca pe piața secundară titlurile de stat din multe țări europene, inclusiv România, să treacă printr-o perioadă de cerere de titluri de stat scăzută.

 

Astfel, titlurile de stat ale României au înregistrat o scădere a prețului, ele fiind evaluate chiar și la prețuri de sub 95.

 

Cine ar fi vândut în acel moment ar fi înregistrat o pierdere a investiției. Pe de altă parte, investitorii care nu au vândut în acel moment nefavorabil pentru evoluția titlurilor de stat au beneficiat de răscumpărarea integrală a acestora la prețul de 100 și au înregistrat astfel profit sigur, în această perioadă încasând și un cupon de 5% anual.

 

Un titlu de stat se răscumpără de către stat la valoarea lui integrală (de 100%) indiferent de prețul la care se tranzacționează între data emiterii și data scadenței.

 

Garanția valorii nominale pentru titlurile de stat este valabilă doar respectând orizontul de timp, respectiv perioada până la scadență în cazul acestora.

 

 

*sursa: Bloomberg, ISIN obligatiuni: XS0495980095

3
Cum se calculează valoarea unei unități de fond?
+

Pentru a determina valoarea unei unități de fond, există prevederi legale emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Regulile de evaluare sunt detaliate pentru fiecare instrument financiar în prospectul de emisiune al Fondului.  

 

Conform regulilor de evaluare, fondurile de investiții evaluează zilnic instrumentele financiare prin “marcarea la piață”, aceasta însemnând că în fiecare zi luăm informații privind prețul de tranzacționare al instrumentelor din portofoliu și astfel calculăm valoarea din acea zi a portofoliului.

 

Pentru a avea informații complete, conform prevederilor legale, calculul pentru o anumită zi T se efectuează și se publică în următoarea zi lucrătoare T+1 (la finalul zilei T se cunosc toate prețurile necesare evaluării la zi a portofoliului).

 

Astfel, la momentul efectuării unei operațiuni de subscriere sau răscumparare nu se poate cunoaste valoarea unității de fond. aceasta fiind cunsoscută în următoarea zi lucrătoare.

4
Care sunt influențele pandemiei de coronavirus în piețele financiare?
+

În încercarea de a mitiga efectele negative ale pandemiei de coronavirus, autoritățile atât din România cât și din marea majoritate a țărilor lumii au decis să impună măsuri drastice de limitare a mișcării populației, precum și asupra operatorilor economici.

 

Deși multe astfel de măsuri sunt în stadii incipiente de implementare, actorii din piețele financiare încearcă să estimeze impactul cumulat al acestora în economiile lumii și astfel în ultima perioadă am putut observa fluctuații mari în prețurile instrumentelor financiare.

 

Investitorii se așteaptă la o creștere economică mai slabă sau chiar o recesiune globală și deja au incorporat aceste așteptări în prețurile la care sunt dispuși să cumpere/vândă active financiare.

 

Observăm astfel de fluctuații inclusiv în valoarea unor active sigure, precum sunt titlurile de stat. Mai jos, cu titlu de exemplu este prezentată evoluția unui titlu de stat al României cu scadență 2029, unde se pot observa mișcările importante de preț din ultima perioadă.

 

Influențele nu s-au oprit la nivelul prețurilor activelor, ci și la nivelul unei cereri scăzute pentru aceste active (lichiditate mai scăzută).

 

5
Ce măsuri se iau pentru mitigarea efectelor negative?
+

De la începutul acestei crize, observăm un angajament fără precedent al autorităților guvernamentale și monetare care au intervenit pentru diminuarea efectelor negative în economie.

 

În SUA banca federală a redus dobândă de referință de la 1.5% la 0%, a lansat un nou program de cumpărare de obligatiuni in valoare de 700 miliarde USD si s-a angajat sa foloseasca intreaga gama de instrumente pentru a sprijini economia SUA.

 

În Europa, Banca Centrală Europeană a lansat un masiv program de achiziții de obligațiuni în valoare de 750 miliarde EUR, iar Comisia Europeană a decis suspendarea regulilor stricte privind deficitele pentru a permite guvernelor să realizeze cheltuieli pentru combaterea efectelor pandemiei.

 

De asemenea, măsuri importante de sprijin se iau în marea majoritate a țărilor afectate.

 

Pe plan local, Banca Națională a Romaniei s-a alăturat acestor decizii, vineri 20 martie, în cadrul unei întâlniri de urgență adoptând un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus, printre care reducerea dobânzii de politică monetară la 2,0% precum și decizia de a cumpăra titluri de stat în lei de pe piața secundară.

 

Toate aceste decizii ar trebui astfel să ofere un suport bun pentru revenirea piețelor financiare.

 

6
Economia va intra în criza? Va fi inflație/deflație? Ce să fac cu banii mei?
+

Nimeni nu poate intui viitorul, însă o soluție testată de timp pentru a evita speculațiile și minimiza riscul este o bună diversificare a plasamentelor și un comportament bazat pe răbdare și disciplină.

 

Din punct de vedere decizional, în astfel de perioade ar fi posibile diverse tipuri de comportament care afectează negativ rezultatele pe termen lung ale unei investiții:

 

1. Tendința de a scurta orizontul de timp. Oamenii sunt mult mai influențați de ce se poate întâmpla pe termen scurt și alocă mai puțină importanță lucrurilor privite pe un orizont de timp îndelungat.

 

2. Tendința de a reduce diversificarea. Impulsul de a găsi plasamentul care să ne asigure siguranță în astfel de momente ne distanțează de la raționamentul că siguranța este obținută prin diversificare. Volatilitatea și siguranța sunt două lucruri diferite.

 

3. Tendința de a altera o strategie bine definită. Dacă la începutul unei perioade ca aceasta există o strategie bine definită pusă în practică disciplinat, să schimbi o astfel de strategie poate însemna trecerea de la un investitor rațional la speculator.

 

De obicei strategiile bune folosesc astfel de perioade ca oportunități pentru creșterea rezultatelor pe termen lung.

7
Fondul poate intra în faliment?
+

Fondurile de investiții nu au personalitate juridică și prin urmare nu se aplică conceptul de faliment.

 

Un fond este un vehicul de investiții, iar evoluția unui fond este dată de evoluția instrumentelor financiare în care acesta investește, asa cum am menționat mai sus.

8
Pot să pierd toți banii investiți?
+

Nu. Datorită diversificării, riscul de a pierde tot capitalul este asociat cu falimentul tuturor emitenților din portofoliu.

 

Dacă limităm discuția la fondurile BRD Simfonia, BRD Eurofond si BRD USD Fond, cea mai semnificativă investiție este în titluri de stat emise de statul român prin Ministerul Finanțelor Publice iar, așa cum deja știți, titlurile de stat sunt garantate la maturitate.

9
Ce înseamnă o subscriere programată în această perioadă?
+
  • Perioadele de scădere pot reprezenta o oportunitate având în vedere că oferă posibilitatea de a achiziționa instrumente financiare la prețuri mai scăzute.

 

  • Rezultatul pe termen lung în investiții depinde în primul rând de disciplina de a urma o strategie rațională nu de a încerca să anticipăm maxime sau minime ale piețelor financiare. Este cu atât mai important respectarea strategiei în perioade de scădere, pentru că putem cumpăra cu aceeași sumă de bani o cantitate mai mare (prețurile fiind scăzute).

 

  • Nu de puține ori volatilitatea ridicată schimbă comportamentul investitorului în speculator. O investiție periodică, disciplinată, este un antitod la tentațiile speculative;

 

  • Nevoia de control a cheltuielilor lunare este mai accentuată în astfel de perioade;

 

  • Îți oferă posibilitatea de a respecta cele trei principii esențiale pentru investiții: Orizont de Timp Îndelungat, Diversificare și Investiție Periodică.

Mai mult

Mai mult +

Cum devin investitor

Vrei să investești? Vezi cei trei pași simpli pe care trebuie să-i parcurgi.

De ce să investesc

Diversificarea, Orizontul de timp și Investiția periodică sunt elemente care aplicate pot crea plus valoare resurselor tale.

Dragă vizitatorule,


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.



OK