Întrebări și răspunsuri

Ai intrebari? Aici se găsesc răspunsurile.

1
Ce sunt fondurile de investiții?
+

Fondurile de investiții sunt alternative la instrumentele clasice de economisire (de ex. depozitele bancare) și au ca obiectiv obținerea unor randamente superioare acestora, în anumite condiții.
Principalele tipuri de fonduri:

  • monetare: investesc preponderent în instrumente de piața monetară (certificate de depozit, titluri de stat, depozite bancare etc.);
  • de obligațiuni: investesc în instrumente cu venit fix (titluri de stat, corporative, municipale etc.); 
  • de acțiuni: investesc preponderent în acțiuni cotate pe o piață reglementată. Principala sursă de creștere a activului fondului este aprecierea valorilor acțiunilor deținute de fond și dividendele asociate după caz;
  • mixte/echilibrate: investesc într-un mix de acțiuni și instrumente de piața monetara (certificate de depozit, titluri de stat, depozite bancare, obligațiuni corporative etc.).
2
Cui se adresează fondurile de investiții?
+

Fondurile de investiții se adresează tuturor persoanelor fizice și juridice, rezidente sau nerezidente care au împlinit 18 ani.

3
Cât mă costă achiziționarea unei unități de fond?
+

Prețul este calculat zilnic. El variază în timp și depinde de performanța titlurilor și activelor deținute de fond.
Comisionul de administrare este deja inclus în valoarea unității de fond, comisioanele de subscriere sunt diferite în funcție de fond (vezi paginile de produs), iar comisionul de retragere este zero pentru toate fondurile.

4
Care este suma minimă pe care o pot investi ?
+

Suma minimă care poate fi investită este egală cu valoarea unei unități de fond (VUAN).  

5
De unde pot cumpara unități de fond?
+

Unitatile de fond pot fi cumparate de la orice sediu al unitatilor BRD cât si de pe MyBRD Net. Consilierii noștri te vor ajuta să alegi tipul de fond care ți se potriveste cel mai bine, ținând cont de profilul tău de investitor.

6
Cât de lichidă este investiția într-un fond?
+

Unitățile de fond achiziționate pot fi cumpărate și vândute oricând la orice agenție BRD sau de pe MyBRD Net. Prețul de subscriere și răscumpărare este calculat zilnic de către BRD Asset Management S.A.I., în conformitate cu reglementările legale. 

7
Fondurile sunt garantate?
+

Nu, nici un fond de investiții nu este garantat. Însă toate entitățile care oferă unități de fond sunt monitorizate permanent  și strict supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)  și de auditori externi.

8
Care este perioada minimă de investire?
+

Există o perioadă minimă recomandată pentru fiecare tip de fond. De exemplu, pentru fondurile ce au in componență instrumente cu venit fix perioada recomandată este mai redusă, de regulă sub 3 ani, în timp ce pentru fondurile care au în componență acțiuni sau alte produse complexe, perioada recomandată poate fi cuprinsă între 3-5 ani.

Mai mult

Mai mult +

Cum devin investitor

Vrei să investești? Vezi cei trei pași simpli pe care trebuie să-i parcurgi.

De ce să investesc

Diversificarea, Orizontul de timp și Investiția periodică sunt elemente care aplicate pot crea plus valoare resurselor tale.

Dragă vizitatorule,


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.OK